• English
  • Français
+31 (0)168 32 35 00 info@cci-bv.nl

Gecementeerde Leidingen: hoe werkt het & wat doet het

Cement Lining is het aanbrengen van een cementlaag in stalen leidingsystemen. Hieronder leggen we uit waarom we dat doen en hoe dit precies werkt.

Het transport van vloeistoffen via transportleidingen is niet meer weg te denken uit onze moderne samenleving. Stalen leidingen zijn hiervoor nog steeds een vertrouwde en goede bondgenoot. Maar zoals bekend heeft staal de vervelende eigenschap om te verbinden met zuurstof: er ontstaat roest. Zeker in combinatie met bepaalde vloeistoffen.
Om dit oxidatieproces te voorkomen moet het staal worden voorzien van een beschermlaag. Dat doen we door de binnenkant van de leiding te behandelen. Roest ontstaat namelijk altijd aan het oppervlak van staal.

Helaas geldt voor de meeste leidingen dat het niet eenvoudig is om een oppervlaktebehandeling aan te brengen aan de binnenkant. Daar komt bij dat de stalen leidingen, eenmaal behandeld met een standaard oplossing, niet meer aan elkaar kunnen worden gelast.

Maar er is een oplossing! Bij Cementlining brengen we een cementlaag aan op de binnenkant van de stalen leiding.

Hoe werkt dat?

Er wordt er een +/-8mm dikke cementlaag aangemaakt en aangebracht op de binnenzijde van de buis. De zuurtegraad in het cement piekt vervolgens (in 28 dagen) van pH 7 (neutraal) naar pH 12-13 (zeer basisch).
Deze chemische reactie zorgt ervoor dat het oppervlak van het gecementeerde staal verandert in een laagje hematietoxide (Fe₂O₃). Dit maakt het staaloppervlak passief, wat betekent dat het zich niet meer verbindt met zuurstof. En dus: niet meer zal roesten! Er is een perfecte oppervlaktebescherming ontstaan.

Voordeel op de werf/project

Doordat deze cementlaag niet verbrandt tijdens het lassen, kunnen gecementeerde buizen, in tegenstelling tot leidingen met andere inwendige coatings, gewoon op de werf/locatie aan elkaar gelast worden.
De gecementeerde stalen buizen zijn nu en in de toekomst doeltreffend beschermd tegen roesten.

Betonijzer

Een bekend voorbeeld van dit proces is betonijzer. Wanneer dat op de werf aankomt en met beton ingestort wordt, is het meestal al geroest. Maar wordt er later in dit beton geboord of gekapt, dan zien we dat hetzelfde geroeste betonijzer nu mooi egaal grijs van kleur is, zonder enig spoor van roest. Net als bij het inwendige oppervlak van de gecementeerde buis wordt het ijzer omgevormd tot hematietoxide, onder invloed van het beton.

Vragen ?

Wilt u meer details weten over dit fantastische huwelijk tussen staal en cement, vertellen we u er graag meer over!

klik hier voor het contact formulier.

© Copyright CCI leidingsystemen b.v.