• English
  • Français
+31 (0)168 32 35 00 info@cci-bv.nl

Inlaatgemaal Goeree Oost – Hevelleiding DN1200

Opdrachtgever
Waterschap Hollandse Delta (WSHD)
Aannemer
GMB
Extra gegevens
Hevelleiding DN1200 – incl. levering en montage

Compenserende maatregelen Kierbesluit Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Waterschap Hollandse Delta, Evides Waterbedrijf en Rijkswaterstaat werken voor het Ministerie van Infrastructuur en Milieu aan het plan voor de compenserende maatregelen die nodig zijn voor de uitvoering van het Kierbesluit.

Het Kierbesluit houdt in dat de Haringvlietsluizen ‘op een kier worden gezet’ als de waterstand op het Haringvliet lager is dan op zee. Dat is belangrijk voor de internationale vismigratie. Dit zorgt er ook voor dat er zout water binnen kan komen, waardoor het westelijk deel van het Haringvliet zouter wordt. Zoet water blijft op het Haringvliet gegarandeerd ten oosten van de lijn Middelharnis en het Spui.

Het inlaatgemaal draagt zorg voor voldoende zoetwater vanaf het Haringvliet naar het binnendijkse watersysteem. Door een hevelleiding over de dijktafelhoogte wordt water onder vrij verval ingelaten tot in een binnendijkse pompkelder onder maaiveldniveau. Vanuit deze pompkelder verpompt een pompinstallatie het water in het zoetwaterkanaal. Tevens kan met het inlaatgemaal water vanuit de polder, vanuit het zoetwaterkanaal, worden gespuid op het Haringvliet, indien de waterstand in de polder te hoog wordt.

CCI Leidingsystemen heeft in opdracht van GMB de leiding geleverd, geprefabriceerd, gecoat en geïnstalleerd. Deze leiding werkt als hevelleiding, wat betekent dat er op het hoogste gedeelte van de leiding sprake is van onderdruk.

Het ontwerp van deze leiding voldoet aan de gestelde randvoorwaarden uit de NEN 3650-serie en leidraad kunstwerken.

De diverse wanddikten (1220 x 17,5 en 1220 x 25,0) en de diverse radi (R=5D en R=10D in diverse wanddikten) maakten deze leiding tot een complex project. Uitwendig werd de leiding voorzien van PE-coating en inwendig is een epoxy-systeem toegepast.

Naast gemaal De Volharding te Strijensas en nieuwbouw Gemaal Putten is dit alweer het derde project van WSHD in korte tijd, waarbij de levering van de persleidingen door CCI Leidingsystemen zijn uitgevoerd.

© Copyright CCI leidingsystemen b.v.